II. Villásreggeli: Munkaerőgazdálkodás by Jesus: Itt a legjobb dolgozók megtartásának receptje!

II. Villásreggeli: Munkaerőgazdálkodás by Jesus: Itt a legjobb dolgozók megtartásának receptje!

II. Villásreggeli: Munkaerőgazdálkodás by Jesus: Itt a legjobb dolgozók megtartásának receptje!

A mai munkaerőhiányos környezetben a cégeknek már nemcsak az okoz fejfájást, honnan vadásszák le az egyes állásokra a megfelelő embert, hanem hogy miként tartsák meg legjobb dolgozóikat. A motivációban a fizetés messze nem minden – hogy még mi kell hozzá, arról Szenczi György, a GTMentor Group Integrált Vezetésfejlesztési Kft. ügyvezető partnere beszélt a Management by Jesus szerdai villásreggelijén. Szőnyi Szilárd beszámolója.

„A vállalathoz szerződöm, de a főnöknek mondok fel” – idézte Szenczi György a HR-es körökben örökzöld mondást A hűség ára címmel március 20-án rendezett villásreggelin. A Management by Jesus szervezetfejlesztéssel foglalkozó trénere ezzel a régi népi megfigyeléssel illusztrálta, hogy mennyire nem a fizetés az egyetlen szempont, amikor az ember a munkahelyére gondol. És mivel Magyarországon a legtöbb cég bérezés terén nem képes versenyezni a nagy nemzetközi vállalatokkal, felértékelődnek az egyéb tényezők, elsőként is a munkahelyi hangulat. Olyannyira, hogy a HRportál tavalyi felmérése szerint az anyagiakat és egyéb feltételeket, körülményeket a munkavállalók szemében negyedikként ez a tényező követi.

Kiss Ulrich SJ felvezetése után az előadó arról beszélt, hogy a tapasztalatok szerint egy munkahelyen a kollégák egymáshoz és a céghez való kötődésének alábbi szakaszait lehet megkülönböztetni:

 1. Megtaláljuk egymást
 2. Illeszkedünk, épülünk egymáshoz
 3. Növekedünk együtt
 4. Gazdagodunk benne
 5. Elengedjük egymást

Egy vezetőnek tehát érdemes tudatosítania, hogy kollégáival éppen melyik fázisban vannak, és tudatosan haladni előre a következő lépcsőfokig – amely folyamat akár oda is vezethet, hogy az élethelyzetek változásával, „új kihívások keresésének” igényének jelentkezésével egyes utak elválnak egymástól. A konstruktív, fejlődésre, közös növekedésre ösztönző csapatszellem kialakulásához pedig a következő összetevők szükségesek:

 • Értsük a közös célokat
 • Közös munkamódszerek, megfelelő munkamegosztás
 • Motiváció
 • Hitelesség, rugalmasság, meghittség
 • Barátságos munkalégkör
 • Az „egy csónakban evezünk” érzet kialakulása

És hogy mindez nem csupán a személyes komfortérzetet növeli, hanem pénzben kifejezhető hasznot is hajthat, arra egy tavalyi németországi felmérés a példa: a helyi kis- és középvállalatok körében kimutatták, hogy a konstruktív munkahelyi kultúrát meghonosító vállalkozások a versenytársaikénál 30 százalékkal jobb eredményt értek el.

Figyelni a munkatársak igényeire; meghallgatni őket; elismerni az eredményeiket; megteremteni a fejlődés esélyét; adott esetben lehetőséget adni más munkakörök kipróbálására; majd együtt ünnepelni a közös sikert – Szenczi György szerint ezek a főbb összetevők vezetnek eredményre. Ha ez megvan, akkor még úgy is megtarthatjuk kulcsembereinket, ha a konkurencia 10-20 százalékkal nagyobb fizetést ígér nekik. „Mert győztes csapatból ki akar távozni?” – tette fel az előadó a költői kérdést.

Az eseményről a teljes fotógaléria ezen a linken érhető el.

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *