V. Villásreggeli: HOGYAN MENEKÜLJÜNK MEG A TITANICRÓL, AVAGY ÖN TUDNA NEVETNI EZEN A JAPÁN VICCEN?

V. Villásreggeli: HOGYAN MENEKÜLJÜNK MEG A TITANICRÓL, AVAGY ÖN TUDNA NEVETNI EZEN A JAPÁN VICCEN?

V. Villásreggeli: HOGYAN MENEKÜLJÜNK MEG A TITANICRÓL, AVAGY ÖN TUDNA NEVETNI EZEN A JAPÁN VICCEN?

Bár Japánban kevés keresztény él, a Red Baron Hungary Kft. ügyvezetője szerint van mit tanulni tőlük az olyan krisztusi erények megvalósítása terén, mint a türelem, a tisztelet, a fokozatosság, a józanság, a megfontoltság, a másik ember tisztelete, a békességre törekvés. A világ legnagyobb – japán tulajdonú – használtmotor-kereskedésének magyarországi leányvállalatát irányító Forintos Győző Péter volt a Kiss Ulrich SJ-féle Management by Jesus üzleti klub november 6-i villásreggelijének vendége. Az előadó a Multik Magyarországon és az inkulturáció című sorozat legutóbbi rendezvényén osztotta meg tapasztalatait.

„Süllyed a Titanic, és a kapitány csak úgy mentheti meg az utasok életét, ha rábírja őket, vessék magukat a vízbe. De hogyan éri ezt el? Az orosznak azt mondja: Uram, nézze csak, vodkából van a tenger! Az olasznak: Ott egy bella donna! A franciának azt, hogy a vízbe ugrani tilos. Az angolnál arra apellál, hogy egy gentlemannek így illik tennie. A némettel közli, hogy ilyenkor ez a szabály. Ha hős akar lenni, ugrik! – így az amerikainak. És mit mond a japánnak? Mindössze ennyit: Uram, legyen szíves követni a többieket!”

Forintos Győző Péter ezzel a viccel kezdte mondandóját a Managament by Jesus üzleti klub szerdai villásreggelijén a pesti Loyola Caféban. Ahogy az eseményt beharangozó interjújában előrevetítette, a tréfán a közönségből senki sem nevetett. Nem véletlenül: a Red Baron Hungary Kft. ügyvezetője ezzel akarta érzékeltetni, mennyire sajátos a japán humor, aminek következtében nemcsak mi nem értjük, hogy ők min tudnak derülni, de ez fordítva is igaz. Ezért míg mi gyakran azért mondunk viccet, hogy közelebb kerüljünk a másik félhez, a japánokat jó eséllyel csak elidegenítjük ezzel, ezért ellenjavallott tréfálkozni velük.

Ezzel együtt a fenti vicc nagyon is jól rávilágít a szigetország lakóinak egyik fontos tulajdonságára, a szabálykövetésre, melyet a hétköznapi érintkezéskor és üzleti tárgyaláson egyaránt illik figyelembe venni. A japánoknál emellett az egyén akkor kap elismerést a szűkebb-tágabb környezetétől vagy a társadalomtól, ha a közösséget szolgálja, lehetőleg kemény munkával, így ott a másik meghatározó erény a szorgalom. „A japánok és a németek azt gondolják magukról, hogy ők dolgoznak a leghatékonyabban a világon – és mindkettőnek igaza van” – magyarázta Forintos Győző Péter. Olyannyira, hogy minden más, még a család, a magánélet is a munka mögött áll fontosságban. Ennek egyik árnyoldala, hogy amikor elérik a nyugdíjkorhatárt, sok házaspár hirtelen nem tud mit kezdeni egymással, mert a korábbi évtizedekben nem tettek szert annyi közös élményre, ami összekapcsolná őket.

Bár Japánban kevés keresztény él, az előadó szerint van mit tanulni tőlük az olyan krisztusi erények megvalósítása terén, mint a türelem, a tisztelet, a fokozatosság, a józanság, a megfontoltság vagy éppen a másik ember tisztelete, a békességre, egyetértésre törekvés. „Igaz, adott esetben tudni kell, hogy milyen reakció mit jelent náluk. Egy japán például, ha valamivel nem ért egyet, a legritkább esetben mond nemet, merthogy nem akarja megbántani a másikat. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy a dolgok nem működnek, valami megváltozott a kapcsolatunkban – náluk sokszor csak ezekből a jelekből következtetünk arra, mi is jár a fejükben” – magyarázta Forintos Győző Péter.

Ami az üzleti világot illeti, ott a Red Baronnál szállóigeként terjedt el a japán tulajdonú cég egyik szigetországi vezetőjének mondása: „Nem rakéta, hanem repülő vagyunk.”. Az illető ezzel arra akart utalni, hogy nem a gyors anyagi siker a legfontosabb, hanem a hosszú távú, kiszámítható működés. Az előadó elárulta, hogy ennek a szemléletnek a jegyében az anyacég, ha amúgy értéket lát bennük, nem számolja fel átmenetileg veszteséges egységeit. Például idén a magyar leányvállalat mínusszal fog zárni, de a tulajdonos továbbra is bizalmat szavaz az itteni munkatársaknak, mert látja bennük a készséget és lehetőséget a megújulásra.

 

További részletek a témáról a Forintos Győző Péterrel készült interjúnkban. További fényképek ebben a Facebook-albumban.

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *